Sunday, April 30, 2006

ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ:το διαχρονικό όπλο




  1. Η άσκηση εξουσίας ανέκαθεν βασίζονταν κυρίως σε δύο ανθρώπινες αδυναμίες: Την ανθρώπινη άνοια και το φανατισμό.
    1. Ο άνθρωπος καλόπιστος απο τη φύση του, σαν ένας καλός υπολογιστής , καθημερινά τροφοδοτείται με νέα δεδομένα. Όμως αντίθετα με τον υπολογιστή, η μνήμη του δεν είναι πάντα επαρκής για καταγραφή και επεξεργασία δεδομένων πολλών χρόνων και κυρίως γιατί λειτουργεί επιλεκτικά. Δηλαδή υποσυνείδητα επιλέγει αυτά που θα πρέπει να καταγραφούν και αυτά που θα διαγραφούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, γεγονότα που δεν τον αγγίζουν άμεσα να διαγράφονται ευκολώτερα, ή τα συναισθηματικά φορτισμένα να διαγράφονται δυσκολώτερα, στοιχεία όμως που είναι απαραίτητα για κρίση και λήψη αποφάσεων. Έτσι οι αποφάσεις του δεν είναι πάντα αντικειμενικές , μιάς και βασίζονται σε επιλεκτικά στοιχεία της μνήμης του. Με τις γνωστές συνέπειες.
  2. Ο φανατισμός είναι ίσως το πιο ισχυρό εργαλείο που χρησημοποιήθηκε και χρησιμοποιείται άρδην απο όλες τις μορφές εξουσίας. Είτε πολιτική , είτε θρησκευτική, είτε πατριωτική, είτε αθλητική. Απο πολύ νωρίς , οι ισχυροί εκμεταλεύτηκαν την αδυναμία του ανθρώπου να φανατίζεται. Και φανατισμένος γίνεται πειθήνιο όργανο. Τις συνέπειες αυτών των φανατισμένων όχλων όλοι τις γνωρίζουμε. Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι ο φανατισμός είναι ο θεμέλιος λίθος του σύγχρονου Marketing, αλλά και το γεγονός ότι έχει μπεί στη ζωή μας επίσημα με άλλο όνομα. Είναι ένα απο τα σημαντικώτερα μετρήσιμα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, Σ υ σ π ε ί ρ ω σ η !

Σήμερα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους δημοσκοπήσεων και άλλων επιστημονικών εργαλείων, η απόλυτη σφυγμομέτρηση του πολίτη είναι γεγονός.Μεταξύ των άλλων καταγράφεται επακριβώς και ο βαθμός φανατισμού και άνοιας, και η εκμετάλευσή του αναπόφευκτη.

Κοιτάζοντας γύρω μας σήμερα σε ένα κόσμο πιό σύγχρονο, πιό εξελιγμένο , πιό μορφωμένο, πιό ενημερωμένο, παρατηρούμε ότι σε σχέση με τα πιό πάνω ελάχιστα έχουν αλλάξει απο την εποχή των Σταυροφοριών.

"εμείς και εσείς " ....για την ομάδα, για το κόμμα, για τις ταυτότητες, για τους ξένους...

Είναι τόσο θλιβερό...


Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]